onsdag 15 juli 2009

Mentalitet i fokus ; boktipset !

Saxat ur "Hundens Mentalitet, från test till beskrivning, av Ingrid Tapper " Hitta mer av hennes böcker HÄR !
-"Många uppfödare är skeptiska till testande av hundar. De menar att de själva vet vad de har för slags hundar och att inte tester tillför någon, eller att hundarna kan blir alldeles för rädda, eller att dagsformen hos hunden avgör, inte generna. Allt detta kan till viss del vara sant, men studier av MH-resultat visar ända motsatsen.
Att uppfödaren själv är bästa bedömaren är inget hållbart argument- det är ju som att säga att det är bäst att granska sin egen självdeklaration eller att recensera sin egen bok. Om hunden blir alltför rädd, har den det svårt även i vardagen, något som både ägaren och hunden mår bra av att veta, så man kan handla därefter. Dagsformen hos hundar är, liksom hos oss människor olika. Ändå är det så att man vid MH använder så enkla retningar att de enskilda hundarna svarar ganska likartat, om de inte är direkt sjuka, och då får de hur som helst inte testas.
Det finns alltså inte hållbara argument för att inte MH-testa sina hundar. I framtiden kanske det finns enklare sätt att styra aveln mot önskvärda egenskaper eller från icke önskvärda, men just nu är detta ett enkelt och relativt billigt sätt att mäta hundars inre egenskaper, som vi ska vara stolta över att ha utvecklat i Sverige och som röner stort internationellt intresse.
Att bevara rasernas mentala mångfald måste vara lika viktigt som att ge dem mer och mer extrema utseenden. Att inte vakta på mångfald är lika med enfald, åtminstone när vi pratar om hundavel. Om vi inte ser upp, kommer gamla "vargbeteenden", som skygghet, och rädslor av allehanda slag, att bli allt vanligare. Dessa beteenden har stort överlevnadsvärde för ett vilt djur i skogen, men förorsakar hunden stor lidande i form av stress i ett modernt samhälle. Dessutom behöver vi hundar till allehanda uppgifter och behöver verkligen bevara de bruksegenskaper som människan arbetat fram under så lång tid. Det går fort att rasera, det tar lång tid att reparera.
Se på tidsaxeln igen. Uvecklingen från 1930-talet till 2001 visar följande;
Lång , gedigen erfarenhet och hundkunskap+vetenskap+hårt arbete=en möjlighet att bevara och styra avelsverksamheten på ett relativt enkelt sätt.
För att göra det måste vi lära oss att göra som hundarna - samarbeta mot gemensamma mål !
Södertälje 2003 Ingrid Tapper"

Inga kommentarer: